2017. október 17., kedd

Napi nyitás Filantrópián

Első lecke

Tizenegy óra ötvenhat perc. Lámpákat felkapcsolni. Ajtót kinyitni, egyik zár bonyolultabb, mint a másik, ugyanis két ajtónk van, egy rácsos meg egy sima, mert ennyi kincset nem lehet csupán egy mögött őrizni. Azután szezám tárulj, a vízcsepp alakú, türkiz ajtókitámasztót (biztos van valami becsületes neve is) egy agysebész pontosságával kell az ajtó alá helyezni, mert másképp becsukódik. A rácsot szorosan az ajtóhoz kell kötni, mert ez a pesti szél nem könyörül se pamuton, se farmeren. Ha ezzel kész vagy, két darab cserepes virágot kell szorosan a bejárat mellé tenni, ők a biztonságiak. És akkor jöjjön mindenki kedvence: a kerti törpe. Másfél méter és gumiból van, szerintem csúnya, de ez maradjon köztünk. A legfontosabb tulajdonsága, hogy NEM ELADÓ.  Őtörpeségét, a két ajtó közé kell elhelyezni, pontosnak kell lenni ha a törpéről van szó, mert ha egy centivel is kijjebb teszed, az lesz a vége, hogy valakivel hazamegy.

A RÁCS. Na az ám a művészet! Mert nem lehet oda akármit csakúgy tessék-lássék felhányni. Ezen múlik minden és a vitrinen, de arról majd később. Ha nem tudsz szerelem első látásra ruhákat kipakolni a rácsra, akkor be is zárhatsz haza is mehetsz, mert a kutyát sem fogja érdekelni az egész. De, ha keresel egy vidám, mégis nőies narancssárga őszi kabátot óriási gombokkal, ami alá becsempészel egy kissé pimasz, kék alapon fehér pöttyös inget, biztos megakad valaki szeme rajta. Két ruha egyenlő két vállfával, tehát az egyiket gondosan el kell rejteni  valahol a kabát és az ing között. (Itt majdnem feladtam és hazamentem, de aztán mégse.) Mert ezek nem csak sima vállfák, sok mindent cipeltek már vállukon és komoly jelentéssel bírnak. Szóval, ha jó napod van és nem esik minden a fejedbe miközben dacolva a fizika törvényeivel, próbálsz két vállfát egyesíteni a rács tetején és az sikerül is, nyertél. Van egy másik út is: ha elég szerencsés vagy és elég feltűnően szenvedsz és pont arra jár egy kedves úriember, meg fogja kérdezni, hogy segíthet-e. Erre te pironkodva azt feleled, hogy igen és secperc alatt fent van a vállfa a rács tetején. ( tuti biztos trükk, többször is ki volt próbálva.)  Nem hiába epedezik egy férfiért a boltban dolgozó öt nő.

Ha elég ravasz vagy, rájössz, hogy a teljes győzelem csakis a gyerekek által érhető el, ugyanis egy szülő sem tudja hazacipelni a kislányát miután az meglátta az elbűvölő helókittis farmeringünket. Ugyanilyen céllal helyezünk el villámMcqueenes rövid ujjút a kisfiúknak. Ha ezzel meg vagy, egy fekete vagy barna neadjisten zöld férfikabát kell, ami vízálló és legalább még száz évig nem megy tönkre az elmúlt kétszázzal a háta mögött és akkor már a férfiakat is az ujjad köré csavartad.A többi már csak a hab a tortán: a lila selyem tornacipő, a spongyabobos háromazegyben hátizsák, az extra kényelmes bicikliülés és a piros retikül. A rács további fontos eleme az óriási válltömőt tartalmazó farmerkabát, ami csak arra vár, hogy valaki haza vigye és kivágja belőle azt a két óriási szivacs darabot. Ez után jöhet a belső rész: gumicsizmák, esőkabátok, kockás ingek, Szörnyelladefrász szőrmék. Ha nagy leszek majd én is elérem az ajtó tetejét és azt is telepakolom bíborral és bársonnyal, de attól félek nem fog sikerülni soha.

Ha a rács kész, jöhet a tábla. Az igazi kihívás. Gyáva ember neki se fogjon. Miután gondosan letörölted a múltheti akciót, kezedbe veszed azt az írószert, amivel csak erre a táblára lehet írni. (biztos ennek is van becsületes neve) Itt sem lehet csak úgy felelőtlenül irkálni. Először fejben kell megtervezd: hova írsz, hova rajzolsz, mi mekkora legyen, hogy minden elférjen és még Hősök teréről is el lehessen olvasni. A számok lesznek a legnagyobbak és a legfontosabbak, mert ez egy ilyen bolygó. Miután biztos vagy magadban, hozzáérintheted a sárga csodaírószert a táblához, de akkor már nem léphetsz vissza. Muszáj megrajzolni a blúzt, a tányért, a sálat és a sapkát. Ha nem habozol, ebédidőre kész is tábla. Ha jól dolgoztál mindenkit becsábít a boltba az e heti akció.

Ismételjünk: lámpát fel, ajtókat kinyit, kitámaszt, kiköt, virágokat kitesz, törpét elhelyez, rácsot telepakol, táblát megtervez, megvalósít majd a megfelelő helyre kitesz.
A tennivalók sorrendje nem felcserélhető !



Bori kalandjait az Erasmus+ program támogatja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése